fredag 6. januar 2012

Nyttår


Til forskjell fra Norge, er nyttårsaften her en stille og rolig dag som en stort sett tilbringer sammen med familien. Her er det verken raketter eller fulle folk som raver rundt i gatene. Men for likevel å skape litt "norsk" nyttårsstemning gikk vi, og vennen vi hadde på besøk, ut på verandaen og tente noen gamle stjerneskudd, og ”hoiet litt” når klokken tikket inn det nye året. Det eneste vi kunne høre uten om oss var noen trommer og tempelklokkene som ringte fra de mange templene i det fjerne.


Vi har nå godt inn i ett nytt år – år 2012. Lite visste vi i fjor på disse tider om det enorme jordskjelvet, tsunamien og de radioaktive utslippene som satte sitt preg på året, og som fortsatt vil gjøre det i mange år framover. Hvert år blir årets kanji/kinesiske tegn skrevet ned og offentliggjort i ett av de store templene i Kyoto. Denne kanjien skal prøve å sette ord på året som har gått. I år ble kanjien ”bånd”, som i ordet familiebånd, valgt. For når alt en har bygget opp rundt seg bokstavelig talt forsvinner, blir det avgjørende å ha gode bånd til familie og venner, for i det hele tatt å makte og komme seg videre.


2012 er Dragens år, etter kinesisk tankegang. På mange av nyttårskortene som vi har fått er det avbildet en drage, og i butikkene er det bilder av drager og det selges små dragefigurer. Når vi spør japanerne om betydningen, er det ingen som kan si noe helt sikkert, men det at dragen beveger seg (flyr) oppover menes å ha en positiv innvirkning for det nye året. Uansett får vi håpe at det vil skje mye fint i året som kommer. Året ble i alle fall avsluttet på en god måte her i kirken med 40 barn, sammen med sine foreldre, som kom på juletrefesten, og godt oppmøte på både jule- og nyttårsgudstjenestene.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar