onsdag 30. november 2011

Barnevelsignelse

November er den store måneden for "7-5-3" eller ”shichi-go-san”, som det heter på japansk. Dette er et begrep som brukes om barnevelsignelser i shintotemplene for jenter på 3 og 7 år og gutter på 5 år. Dette er for mange, spesielt jenter, første gang de ikler seg en kimono, og det er og blir en stor familiebegivenhet.


Mange av mødrene jeg er sammen med har jenter på tre år, så ”shichi-go-san” har vært det store samtaleemnet den siste måneden. Men dette er på ingen måte en billig og enkel markering. Det vanlige er at familien går til fotograf, der de fleste pleier å leie en kimono til barna, men noen også til hele familien (dette blir som regel gjort en del måneder på forhånd). I tillegg blir jentene pyntet og gjerne dollet opp med løshår og plastblomster i håret.



På selve dagen blir også besteforeldrene med. Kimono leies på ny, og hele familien finner fram finstasen. Når de kommer til templene betaler man et beløp på rundt 350 kr for å motta shintoprestens velsignelse. Etterpå får barna utdelt ”tusenårs-drops”, før de går ut og spiser en bedre lunsj med familien.




”Tenk til neste år er det Kristines tur”, fikk jeg høre av noen damer. Men vi dropper nok tempelbesøket, og tar henne heller med til barnevelsignelsen i kirken. Denne velsignelsen er både billigere og, ikke minst, bedre og mer virkningsfull! Også her får barna utdelt gaver i tillegg til noe godteri. I år var det fem barn, i ulike aldre, som deltok på familiegudstjenesten, og som etterpå mottok prestens velsignelse.


Bildet er fra den tiden vi bodde på Tezukayama

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar