fredag 19. april 2013

Været

I Japan snakker man minst like mye om været som i Norge, og det er kanskje ikke så rart - for her er det mye vær. Noen ganger regner det så mye at bare et par sekunder utenfor døra kan gjøre en gjennomvåt. I tillegg kan det blåse godt, og en sjelden gang kommer det tornadoer, selv om det vanligvis er selve regnet folk flest frykter, siden dette ofte medfører fare for jordskred. I juni er det regntid, og i september  kommer tyfonene på rekke og rad.
 

Men det er store forskjeller innad i landet alt etter som hvor en bor. På Hokkaido i nord f.eks., kommer det i gjennomsnitt 800 mm med snø om vinteren og det er en forholdsvis kjølig sommer, mens på Okinawa i sør er det sommertemperaturer hele året. Her i Nara hvor vi bor er somrene også varme, og med høy luftfuktighet er det noen ganger nesten uutholdelig varmt, mens vintrene er kalde, spesielt når mange av husene ikke er så godt isolerte. Og mellom disse to årstidene har vi en flott høst og vår, som riktignok noen ganger blir litt i korteste laget.

 
En annen litt kjedelig ting er at temperaturene kan svinge enormt. F.eks. sist torsdag var det så kaldt her at vi måtte finne fram ullundertøyet igjen, og skulle helst hatt lue og votter på når vi gikk ut. Mens i går var det så varmt igjen at vi kunne gå i t-skjorte hele dagen, og godt kunne ha tatt på oss shorts. Mens det var 24 grader i går og strålende vær, er det i dag bare 14 grader og sur vind, og slik har det vært den siste måneden, og det ser ikke ut som om temperaturen vil stabilisere seg med det første. Så her gjelder det å verne seg mot forkjølelsen så godt en kan…

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar